Wat is erfbelasting en hoe werkt het?

Erfbelasting

Je moet in Nederland over veel vermogen belasting betalen. Dat lijkt soms veel maar het is goed om te onthouden dat je daar vreselijk veel voor terug krijgt. We hebben hier betaalde zorg, gratis onderwijs, gesubsidieerd vervolgonderwijs, wegen, sociale vangnetten en nog veel meer. Dat moet allemaal betaald worden, onder andere met erfbelasting

Erfenis

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die je betaalt over je erfenis. Het is een deel van de complete erfenis en je hoeft het niet te betalen als de erfenis erg klein is. Er zijn bovendien veel regels en wetten als het aankomt op de erfbelasting en wanneer je deze moet betalen:

  • je hebt altijd een deel vrijstelling. Zit je erfenis onder dat bedrag? Dan betaal je geen erfbelasting. Deze vrijstelling is niet even hoog en verschilt op basis van relatie tot de overledene.
  • de erfbelasting is niet altijd even hoog. Het hangt af van het totale bedrag of de goederen.
  • ook goederen als huizen, kunst of andere waardevolle voorwerpen worden meegenomen in de erfbelasting
  • erfbelasting wordt geregeld via de belastingdienst maar je kunt het hele jaar door een erfenis doorgeven

Een notaris inhuren

Het is bij het ontvangen van een erfenis altijd goed om een notaris en/of belastingconsulent erbij te betrekken. Zij kunnen je ondersteunen in de erfbelasting want dit is niet zo simpel als de jaarlijkse aangifte. Je wil natuurlijk ook zoveel mogelijk eruit halen en iemand met verstand van belastingen kan je daar veel beter bij helpen.

Notaris

Waarom een testament belangrijk is

Er wordt nog veel te vaak gedacht dat een testament alleen nodig is als je heel veel vermogen hebt. Dat is echter absoluut niet waar. Een veel te groot deel van de Nederlanders heeft geen levenstestament en dat maakt het na overlijden ontzettend gecompliceerd voor nabestaanden. Alle vermogen, rekeningen, spaargeld maar ook een huis, auto of sieraad moet mee worden genomen in de erfenis. Dat maakt het dus zo ingewikkeld.