Hoe kun de verslaving van jezelf of iemand anders onder controle krijgen?

Iedereen maakt fouten in het leven. We drinken allemaal of gebruiken andere drugs. De meesten van ons zijn in een of andere vorm verslaafd. Maar wat houdt dat in? Verslaving is het onvermogen om bepaalde stoffen op te geven. Het misbruik van verslavende middelen heeft veel negatieve gevolgen. Als iemand die je kent aan een verslaving lijdt, zijn hier enkele manieren om te helpen.

Voorkom middelenmisbruik door persoonlijke doelen te stellen en af ​​te dwingen

Sommige doelen kunnen zijn om af te vallen of te stoppen met roken. En stel vervolgens een tijdschema in om die doelen te bereiken. Als je deze doelen bereikt, beloon jezelf dan. Verslaafden worden vaak met mislukking geconfronteerd. Een zelfdestructief persoon zal geen hulp zoeken. Een herstellende verslaafde zal zich bewust zijn van de verandering die in zijn leven heeft plaatsgevonden.

Heb persoonlijke verantwoordelijkheid

Je kunt niemand anders redden als je jezelf niet kunt helpen. AA’s werken omdat de leden allemaal proberen zichzelf te helpen. Ze krijgen stappen voorgelegd en lezen ze allemaal voordat ze een vergadering bijwonen. Die stappen omvatten onder meer leren hoe je jezelf kunt vergeven en vergeving kunt vinden. Dit zijn twee zeer krachtige stappen die je moet nemen, zodat je hulp kunt zoeken als je er klaar voor bent.

Confronteer op de goede manier het gebruik

Gevoelens van schuld en schaamte beletten verslaafden vaak om hulp te zoeken. Help iemand daarom de stap te maken naar verslavingszorg. Probeer ondersteunend en kalm te blijven wanneer je een geliefde met zijn verslaving confronteert. Maak geen beschuldigingen en bekritiseer niet. Leg eenvoudig de situatie en je gevoelens van woede en hulpeloosheid uit. Stel verschillende methoden voor om hen te helpen hulp te krijgen en nodig hen uit om ze uit te proberen.

Bron: Connection SGGZ