Hoe herken je een burn out?

houten horloges

De meesten van ons hebben dagen dat we ons hulpeloos, overbelast of niet gewaardeerd voelen – wanneer ons uit bed slepen en weinig energie hebt. Als u zich echter meestal zo voelt, kunt u een burn-out krijgen.

Burn-out is een geleidelijk proces. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar het kan je besluipen. De tekenen en symptomen zijn in het begin subtiel, maar worden naarmate de tijd verstrijkt erger. Beschouw de vroege symptomen als rode vlaggen dat er iets mis is dat moet worden aangepakt. Als je oplet en actief je stress vermindert, kun je een grote storing voorkomen. Als je ze negeert, zul je uiteindelijk doorbranden. En zal je burn out therapie moeten volgen.

Het verschil tussen stress en burn-out

Burn-out kan het resultaat zijn van aanhoudende stress, maar het is niet hetzelfde als te veel stress. Stress brengt over het algemeen te veel met zich mee: te veel druk die fysiek en mentaal te veel van je vraagt. Maar gestreste mensen kunnen zich nog steeds voorstellen dat ze zich beter zullen voelen als ze alles onder controle krijgen.

Burn-out daarentegen is niet genoeg. Een burn-out hebben betekent dat je je leeg en mentaal uitgeput voelt, zonder motivatie en zonder zorgen. Mensen met een burn-out zien vaak geen enkele hoop op positieve verandering in hun situatie. Als overmatige stress voelt alsof je verdrinkt in verantwoordelijkheden, is burn-out een gevoel van opgedroogd zijn. En hoewel je je er meestal van bewust bent dat je onder veel stress staat, merk je een burn-out niet altijd wanneer het gebeurt.