De statieflamp is een prachtige vloerlamp

Statieflampen werden in het verleden vaak verlichtingsapparatuur genoemd, ze hadden bijna altijd een industriële in plaats van een decoratieve functie. Statieven waren draagbare landmetersinstrumenten (theodoliet), een precisie-instrument voor het meten van hoeken aan de horizon. Deze gereedschappen moesten op allerlei soorten grond worden neergezet. Met 3 poten waren de lampen beter bestand tegen omvallen.

Houten statieflampen

Ambachtslieden, gezel of leerlingen zouden gevraagd zijn om de felbegeerde statusapparatuur te maken voor gespecialiseerde geschoolde banen. Als er iets speciaal is gemaakt en aan hulppoten is bevestigd, zou het kastelement zijn opgetild en verfraaid voor de lampen volgens de status van de eigenaar.

Houten statieflampen hebben een elegantie en status, zelfs vandaag houden we van de combinatie van twee contrasterende materialen die moeten worden gebruikt.

Licht, camera, actie!

Met het aanbreken van de fotohuizen en theaters van de jaren ’20 was de verlichting aan de orde van de dag. Nogmaals, het was het statieflicht dat de show stal. Zelfs de filmcamera had statiefpoten, voor stabiliteit op verschillende platforms en vloeren. Lampen in theaterstijl hadden luiken met schuurdeureffect, enorme schijnwerpers of blikverlichting. De primaire functie hiervan was om het licht naar voren te richten naar waar de actie was. De eeuwenoude uitdrukking Lights, Camera, Action kwam uit de telefoontjes van de regisseur, dus vaak worden statievenlampen ook wel bestuurderslampen genoemd.

Moderne statieflampen

Verlichting heeft altijd een belangrijke bijdrage geleverd aan het creëren van de juiste scène; geen wonder dat de statieven ook de iconische begeerde lampen voor thuisgebruik worden.

De heropleving van de statieflamp komt voort uit het zien van statieflampen die in bijna elke situatie thuis lijken. Zeker nu ze bijna worden gezien als midcentury-klassiekers. Midcentury-trends die samenvielen en Scandi en Retro combineren, hebben een hybride Midcentury Modern-trend voortgebracht die erg populair is. Een vloerlamp is een must in een moderne decoratieve woonkamer. Als je overweegt een vloerlamp te kopen, kunt je niet fout gaan met het kopen van een driepoot vloerlamp. Wees echter gewaarschuwd dat je wordt geconfronteerd met een enorm aanbod aan keuzes. Welke iconische driepootlamp zou jij kiezen?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*