Alles dat je moet weten over het scooterrijbewijs

scooterrijbewijs halen

Wanneer je 16 bent, mag je in Nederland op een scooter of brommer rijden. Daarvoor mag je alleen fietsen, maar vanaf je 16e heb je toegang tot je eerste motorisch aangedreven voertuig. Om op een scooter of brommer te mogen rijden heb je echter wel een scooterrijbewijs halen. Hoe je die haalt? Dat ontdek je hier. 

scooterrijbewijs halen

Beginnen met lessen

Je mag al op je 15e beginnen met lessen als je wil. Dat mag als je 15,5 jaar oud bent, om precies te zijn. Een half jaar voor je zestiende verjaardag dus. Zo kun je wanneer je 16 bent vrijwel meteen op je scooter rijden. Het is dan wel nodig om dit aan te geven en je mag nog niet zomaar zelfstandig de weg op in veel gevallen. Wel kun je alvast de eerste lessen volgen en natuurlijk je theorie halen.

Theorie en praktijk

Bij elk rij-examen hoort een deel praktijk en een deel theorie. In het gedeelte over theorie leer je onder andere over verkeersregels, borden, voorrang en gevaarlijke situaties. Je moet je theorie halen voor je de praktijk kunt halen, dus het is het beste je eerst daarop te richten. Daarna kun je beginnen met lessen. Je kunt ook alles tegelijk halen, maar dan is het wel belangrijk dat je ook echt slaagt. Anders moet je de theorie eerst overdoen voor je verder gaat met de rest. Het rijbewijs voor de scooter noemen we ook wel het rijbewijs AM of het brommerrijbewijs. Je mag er allerlei kleinere voertuigen met twee wielen mee besturen. De auto haal je pas wanneer je rijbewijs B haalt. 

Rijlessen

Een scooterrijbewijs haal je alleen door ook in de praktijk te lessen. Dingen als sturen en slalommen leer je vaak op een terrein van de rijschool of op een parkeerterrein. Zo kun je geen ander verkeer tegenkomen. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*